iOS 15 – Főbb jellemzők és fejlesztések

FaceTime

Térbeli hangzás

A kialakított hangtér által nyújtott hangminőség a személyes beszélgetéseket idézi meg. A barátaid hangját abból az irányból hallhatod, amelyik oldalon elhelyezkednek a hívásban.1

Portré mód

A FaceTime Portré módja, melyet a Kamera app portréfotói ihlettek, elhomályosítja a hátteret, és téged helyez fókuszba.1

Beszédhang izolálása mód

Ez a mikrofonmód gépi tanulás segítségével azonosítja és szűri ki a környezeti zajokat, kiemelve a hangodat. Egy fűnyíró vagy a szomszéd szobában ugató kutya így nem zavarja meg a hívásokat.

Széles spektrum mód

Ezzel a mikrofonmóddal minden hang benne lesz a hívásban. Ideális zeneórákhoz, vagy ha azt szeretnéd, hogy a többiek mindent halljanak, ami körülötted történik.

Rácsnézet

A csoportos FaceTime-hívások tagjait azonos méretű csempéken jeleníti meg, emellett pedig kiemeli az aktuális beszélőt, így könnyű megállapítani, kinél van a szó. A rácsnézetben egyszerre akár hat embert is láthatsz.

FaceTime-linkek

Ismerőseidet bárhol megosztható weblinkekkel hívhatod meg FaceTime-hívásokba.

Naptár-integráció

Amikor létrehozol egy eseményt a Naptárban, készíthetsz hozzá egy weblinket, amellyel minden résztvevő értesülhet arról, mikor és hol találkoztok.

Csatlakozás FaceTime-hívásokhoz böngészőből

A FaceTime-hívásokba bárkit meghívhatsz, azokat is, akiknek nincs Apple készüléke.2 A meghívottak közvetlenül a böngészőből, bejelentkezés nélkül csatlakozhatnak páros vagy csoportos FaceTime-hívásaidhoz.

Értesítés némításról

Ez a funkció értesít, ha lenémítva beszélsz. Az értesítésre koppintva gyorsan feloldhatod a némítást, hogy ismét hallható legyen a hangod a beszélgetésben.

Nagyítás

A hátoldali kamera optikai nagyításával a középpontba helyezheted a lényeget a FaceTime-hívások során.

SharePlay: megtekintés együtt

FaceTime-hívásaidban filmeket és sorozatokat is megoszthatsz, így igazi valós idejű közös élmény lesz a filmnézés a haverokkal.

SharePlay: közös zenehallgatás

FaceTime-hívásaidban zenét is megoszthatsz barátaiddal.

SharePlay: képernyő megosztása

A képernyőmegosztással többek között weblapokat és appokat is hozzáadhatsz a FaceTime-hívásokhoz.

SharePlay: szinkronizált lejátszás

Akár megállítod, vissza- vagy előretekered, jelenetet váltasz, a lejátszás mindenkinél szinkronban marad.

SharePlay: intelligens hangerő

A dinamikusan reagáló hangerővezérlők automatikusan módosítják a hangerőt, így hangos jelenetek és erőteljes refrének közben is hallhatjátok egymást.

SharePlay: megosztott lejátszási sor

Amikor közösen hallgattok zenét, a hívás bármelyik résztvevője hozzáadhat számokat a közös lejátszási sorhoz.

SharePlay: több eszköz támogatása

Akkor is csatlakozhatsz FaceTime-hívásokhoz az iPadedről, amikor éppen videókat nézel Apple TV-den, vagy zenét hallgatsz az iPhone-on.

SharePlay: beszéljetek hanggal, videón és üzenetekben

A csoport Üzenetek appban folytatott csevegését közvetlenül a FaceTime felületén is elérheted, és kiválaszthatod a pillanathoz illő kommunikációs módot.

Üzenetek

Neked küldték

Az Üzenetek appban küldött tartalmak automatikusan megjelennek a megfelelő app új Megosztva Önnel szakaszában, így bármikor visszatérhetsz hozzájuk. A Megosztva Önnel szakaszt a Fotókban, a Safariban, az Apple Musicban, az Apple Podcastsban és az Apple TV appban is megtalálod.

Neked küldték: gombostűk

A különösen érdekes tartalmakat egyszerűen kitűzheted az Üzenetekben, így az első helyen jelennek meg a Megosztva Önnel szakaszban, az üzenetek közötti kereséskor és a beszélgetés Részletek nézetében.

Neked küldték: a beszélgetés folytatása

A megfelelő appokban megjelenő megosztott tartalmak mellett azt is láthatod, ki küldte őket. Az illető nevére koppintva megnézheted a vele váltott üzeneteket, és közvetlenül az alkalmazásból folytathatod a beszélgetést – anélkül hogy átlépnél az Üzenetekbe.

Neked küldték: Fotók

Az Üzenetek appban a beérkezett fotók automatikusan megjelennek a Fotókban is. A könyvtáradban megtekintheted a kedvenc fotóidat – például azokat, amelyeken szerepelsz. Az Önnek oldal Emlékek, Kiemelt fotók és az új Megosztva Önnel szakaszában pedig még több veled megosztott fotót láthatsz.

Neked küldték: Safari

Az Üzenetek appban küldött érdekes cikkek, receptek és más linkek automatikusan megjelennek a Safari kezdőlapja és az oldalsáv Megosztva Önnel szakaszában.

Neked küldték: Apple Music

Az Üzenetek appban átküldött zenék automatikusan megjelennek az Apple Music Hallgatás most oldalának Megosztva Önnel szakaszában.

Neked küldték: Apple Podcasts

Az Üzenetek appban átküldött podcastműsorok és -epizódok automatikusan megjelennek az Apple Podcasts Hallgatás most oldalának Megosztva Önnel szakaszában.

Neked küldték: Apple TV app

Az Üzenetek appban átküldött filmek és sorozatok automatikusan megjelennek az Apple TV app Műsoron oldalának Megosztva Önnel szakaszában.

Fotógyűjtemények

Ha több kép szerepel együtt az Üzenetek valamelyik beszélgetésében, akkor jól átlátható gyűjteménybe rendezve nézegetheted őket. Kevés kép gyorsan áttekinthető kollázsként, sok kép pedig elegáns, lapozható pakliba gyűjtve jelenik meg. A gyűjteményekre koppintva rácsnézetben is megtekintheted a képeket, és egyszerűen adhatsz rájuk Tapback-reakciót vagy direkt választ.

Könnyen menthető fotók

A neked küldött fotókat gyorsan elmentheted az Üzenetek-beszélgetésekben található új Mentés gombbal.

SMS-ek szűrése Brazíliában

Az Üzenetek app a készüléken működő gépi intelligenciát felhasználva képes kiszűrni a kéretlen SMS-üzeneteket, majd a Promóciók, a Banki értesítések vagy a Levélszemét mappába rendezi őket, így könnyebben rendet tarthatsz a beérkezett üzenetek között.

Az Üzenetek app értesítési beállításai Indiában és Kínában

Az ismeretlen feladók, tranzakciók és promóciók értesítései szabadon be- és kikapcsolhatók, így eldöntheted, milyen üzenetekről szeretnél értesítést kapni.

Memoji

Ruhák

Memojijaidat több mint 40 féle ruhával szabhatod személyre, amelyek segítenek élethűen megjeleníteni a stílusodat, a kedvedet vagy az évszakot – és akár három színváltozatban is felpróbálhatod őket. Ismerőseidnek a memojid felsőtestét megjelenítő Memoji-matricaként mutathatod meg őket, kifejező testbeszéddel.

Két különböző szemszín

Mostantól külön színt állíthatsz be a bal és a jobb szemedhez.

Új szemüvegek

Memojidra három új szemüvegtípust is adhatsz, például szív és csillag alakú vagy retró stílusú keretet. A keret és a lencsék színe is állítható.

Új Memoji-matricák

A kilenc új Memoji-matricával shaka jelet, integetést és akár a fejed felett felvillanó izzót is küldhetsz.

Színes fejfedők

A három színben elérhető fejfedőkkel kedvenc csapatodnak vagy egyetemednek szurkolhatsz.

Új Memoji-kiegészítők

Három új kiegészítő segít élethűen ábrázolni magad: hallásjavító implantátumok, oxigéncsövek és fejvédők.

Fókusz

Fókusz

A Fókusz funkció segítségével a terveidhez igazíthatod az eszközeidet. Automatikusan szűrheted az értesítéseket attól függően, hogy épp mit csinálsz. A Ne zavarjanak funkcióval minden értesítést kikapcsolhatsz, vagy választhatsz az ajánlott Fókusz-témák közül munkához, egyedülléthez, alváshoz, edzéshez, játékhoz, olvasáshoz vagy vezetéshez valót.

Javaslatok a Fókusz beállításához

Amikor beállítasz egy Fókusz-témát, az eszközödön működő gépi intelligencia a korábbi tevékenységeid alapján appokat és személyeket javasol, akiktől lehet, hogy szeretnél fogadni értesítéseket.

A Fókusz környezetfüggő javaslatai

A különböző környezeti jellemzők, például a tartózkodási helyed vagy az adott napszak figyelembevételével intelligens javaslatokat kaphatsz, hogy melyik Fókusz-témát válaszd.

A Fókusz funkció testreszabása

Egyéni Fókusz-témák létrehozásával az aktuális tevékenységed alapján szűrheted ki az értesítéseket.

Fókusz funkció minden eszközödön

Ha az egyik eszközödön bekapcsolod a Fókusz funkciót, a beállítás automatikusan aktiválódik az összes többi eszközödön is.

A főképernyő oldalainak Fókuszhoz igazítása

A főképernyő egyik oldalát kifejezetten egy adott Fókusz-témának szentelheted. Az appokat és a widgeteket úgy rendezheted el rajta, hogy csak a kapcsolódó appok jelenjenek meg, így kisebb lesz a kísértés a mobilozásra. Az oldal a Fókusz-téma aktiválásakor jelenik meg, és minden mást elrejt.

Engedélyezett megszakítások

Megadhatsz engedélyezett megszakításokat, így a bizonyos ismerősöktől vagy appoktól érkező legfontosabb értesítések mindig eljutnak hozzád.

Állapot

Egy adott Fókusz-téma használata közben a nem engedélyezett kontaktok üzenetet kapnak arról, hogy lenémítottad az értesítéseket. Az állapotod azonnal megjelenik, amint valaki megpróbál elérni az Üzenetek appban, így tudni fogja, hogy ne zavarjon.

Automatikus válasz

Fókusz módban beállíthatsz automatikus választ, amelyet mindenki megkap, aki üzenetet ír neked.

Sürgős üzenetek

Ha valaki bekapcsolta a Fókusz módot, vagyis némította az értesítéseket, sürgős üzenettel akkor is el lehet érni. A fogadó fél azonban meggátolhatja, hogy egy app vagy ismerős sürgős üzenetet küldjön.

Állapot-API

A külső csevegőappok fejlesztői felhasználhatják az állapotodat saját alkalmazásaikban arra, hogy jelezzék, ha nem vagy elérhető.

Értesítések

Új megjelenés az értesítéseknek

Az értesítések új külsőt kaptak: mostantól megjelennek bennük a kontaktok fotói, és az appok ikonjai is nagyobbak lettek.

Értesítésgyűjtemény

Értesítéseidről hasznos napi összegzést kaphatsz reggel és este, vagy egy általad választott időpontban. Az összegzés személyre szabott, és segít gyorsan áttekinteni, miről maradtál le, amíg fókuszáltál.

Értesítések némítása

Minden app és beszélgetés ideiglenesen lenémítható egy órára vagy az adott napra.

Némítási javaslatok

Ha egy beszélgetés nagyon aktívan zajlik, te viszont nem veszel részt benne, javaslatot kapsz a lenémítására.

Kommunikációs értesítések

A kommunikációs appjaidból érkező értesítésekben mostantól a kontakt fotója is megjelenik, így könnyebben megállapíthatod, ki keresett.

Időérzékeny értesítések

Az Időérzékeny értesítések mindig azonnal megérkeznek az appoktól, így nem maradsz le az olyan aktuális és fontos értesítésekről, mint a csalási riasztások, a várakozó sofőr, vagy emlékeztető arról, hogy menj el a gyerekekért.

Értesítési API-k

Az új értesítési API-kkal a fejlesztők automatikusan küldhetnek Időérzékeny értesítéseket, és a megújult megjelenést a személyektől érkező értesítésekre is alkalmazhatják.

Térképek

Interaktív földgömb

Fedezd fel bolygónk szépségét az aprólékosan kidolgozott interaktív földgömbbel, melyen mostantól sokkal részletesebben láthatod a hegységeket, sivatagokat, erdőket, óceánokat és minden egyebet.1

Még részletesebb várostérképek

Példátlan részletességgel fedezheted fel többek között San Francisco, Los Angeles, New York és London domborzatát, útjait, növényzetét, épületeit és látványosságait.3

Új vezetési funkciók

Az új autós térképen egy pillantás alatt áttekintheted a forgalmat, a baleseteket és az autóutadat befolyásoló más tényezőket. Olyan részleteket is láthatsz, mint például a kanyarodó-, kerékpár-, busz-, taxi- és elválasztósávok és a gyalogátkelők. Amikor egy összetett kereszteződéshez érsz, a Térképek háromdimenziós utcaszintű nézetre vált, hogy könnyebben el tudj igazodni.

Látványos útvonaltervek gyalogosoknak

A részletes útvonaltervek már a kiterjesztett valóságban is segítenek célba érned.1

Újragondolt tömegközlekedési térkép

Az újratervezett tömeg­közlekedési térképet az új városnézethez igazítottuk, és már megjeleníti a fontosabb buszútvonalakat. Amikor tömegközlekedéssel utazol, az új felhasználói felületen könnyen megtekintheted az útvonalat, és egy kézzel módosíthatod is. Amikor pedig a megállódhoz közeledsz, a Térképek értesít, hogy ideje leszállni.

Tömegközlekedés a közelben

A gyakran tömegközlekedők mostantól egyetlen koppintással megtekinthetik a közelből induló összes járatot. Kedvenc járataikat ki is tűzhetik, így azok a kijelzőn mindig legfelül jelennek meg, ha a közelben vannak.

Teljesen megújult helykártyák

A teljesen újratervezett helykártyákkal könnyen megtalálhatod és felhasználhatod a vállalkozások fontosabb adatait, részletesen tanulmányozhatod a városokat, és többet tudhatsz meg az olyan földrajzi képződményekről, mint a hegyvonulatok.

Szerkesztőink által válogatott útikalauzok oldala

A vadonatúj, szerkesztőink által összeállított oldal útikalauzaival könnyedén fedezhetsz fel fantasztikus helyeket.

Továbbfejlesztett keresés

Amikor éttermet vagy hasonló helyet keresel, a konyhájuk jellege alapján vagy akár aszerint is szűrheted a találatokat, hogy rendelhetsz-e elvitelre. Sőt az éppen nyitva tartó helyekre is rákereshetsz. Ha keresés közben mozgatod a térképet, a Térképek app automatikusan frissíti a találatokat.

Felhasználói fiók

A Térképek felhasználói mostantól egy helyen érhetik el leggyakrabban hasz­nált beállításaikat, így többek között a kedvenc tömegközlekedési eszközeiket, az általuk bejelentett problémákat és a kedvenceiket.

Újratervezett közreműködés a Térképekben

A teljesen megújult dizájnnal a problémák bejelentése is gyorsabb és egyszerűbb lesz.

Safari

Letisztultabb lapsor

A letisztultabb lapsor kevesebb helyet foglal el az oldalon, és nem sokkal a képernyő alja fölött lebeg, ahol könnyebben elérhető. Finoman kimegy a képből görgetés közben, és egy koppintással visszahozható.

Integrált intelligens keresési mező

A lapsorra koppintva keresést indíthatsz az integrált intelligens keresési mezővel.

Lapcsoportok

Lapjaidat mentheted és a számodra leglogikusabb módon rendszerezheted. A lapok áttekintésekor válthatsz a lapcsoportok között. A lapcsoportok szinkronizálódnak az eszközök között, így bárhonnan hozzáférhetsz mindegyikhez.

Személyre szabható kezdőlap

A kezdőlapot teljesen magadra szabhatod. Beállíthatsz egy háttérképet, és olyan új szakaszokat jeleníthetsz meg, mint például az Adatvédelmi jelentés, a Siri-javaslatok, valamint a Megosztva Önnel elemei. A módosítások minden eszközödön szinkronban maradnak, így a Safari mindenhol egyforma élményt nyújt.

Új adatvédelmi megoldások

Az intelligens követésmegelőzés mostantól az IP-cím alapján történő profilkészítést is meggátolja.

Váltás HTTPS-re

A Safari a nem biztonságos HTTP helyett automatikusan a HTTPS-verziót tölti be azoknál az oldalaknál, amelyek támogatják ezt.

Váltás a fülek között lapozással

A lapsoron balra vagy jobbra lapozva válthatsz a megnyitott lapok között. Teljesen jobbra lapozva új lapot nyithatsz meg.

Frissítés húzással

Az oldal tetejéről lefelé húzó mozdulattal frissítheted az adott weboldalt.

Webes bővítmények az iOS-en

A Safarit az iOS rendszeren is személyre szabhatod webes bővítményekkel, melyek további funkciókkal gazdagítják a böngészőt. A bővítményeket az App Store áruházból telepítheted.

Keresés hanggal

Böngéssz a neten hangvezérléssel. A lapsor mikrofon ikonjára koppintva bemondhatod a keresett kifejezést, hogy láthasd a megjelenő javaslatokat, vagy közvetlenül a keresett oldalt is megnyithatod.

Lapok áttekintése rácsnézetben

A lapok áttekintésekor a megnyitott oldalakat már rácsnézetben is megtekintheted, így könnyebben átláthatod őket, illetve válthatsz közöttük. Koppints a Lapáttekintés gombra, vagy lapozz felfelé a lapsoron az összes lap megjelenítéséhez.

Wallet

Otthoni kulcsok

iPhone-odon és Apple Watchodon hozzáadhatod otthoni kulcsaidat a Wallethez, majd egyetlen koppintással kinyithatod a HomeKittel kompatibilis ajtókat, így egyszerűen bejuthatsz az otthonodba. Az otthoni kulcsok a Wallet appban találhatók más fontos dolgokkal, például a kocsikulcsokkal és hitelkártyákkal együtt.4

Szállodai kulcs

Szállodai kulcsokat is hozzáadhatsz a Wallethez a kompatibilis szállodai szolgáltatók alkalmazásaiban a foglalást követően, majd a segítségével sorbanállás nélkül bejelentkezhetsz, az iPhone-oddal vagy az Apple Watchoddal pedig egy koppintással kinyithatod a szobádat. A Wallet automatikusan archiválja a belépőkártyát a kijelentkezés után, így az utazásaid során mindig rend lesz a kulcsaid között.4

Irodai kulcs

A támogatott vállalati irodák belépőkártyáit is hozzáadhatod a Wallethez, így iPhone-nal és Apple Watchcsal egyaránt beléphetsz a céges kártyáddal azokra a helyekre, ahova jogosult vagy. A Walletben tárolt vállalati kártyád segítségével pedig egyetlen koppintással kinyithatod az irodád ajtaját is.4

Autókulcsok

Az autódat anélkül nyithatod, zárhatod és indíthatod, hogy elővennéd az iPhone-odat. Az ultraszélessávú technológia precíz térérzékelése gondoskodik arról, hogy ne zárhasd be véletlenül az iPhone-odat az autódba, illetve ne induljon be a motor, ha a telefon nincs a járműben.4

Autókulcsok távoli, kulcs nélküli nyitásvezérléshez

Ha közel vagy a kocsidhoz, a Wallet vezérlőivel bezárhatod vagy kinyithatod az autót, dudálhatsz, beindíthatod a fűtést, és kinyithatod a csomagtartót.4

Archivált kártyák és jegyek

A lejárt beszállókártyák és rendezvényjegyek automatikusan külön listára kerülnek, így könnyen elérheted a releváns kártyákat és jegyeket anélkül, hogy át kellene böngészned az összes lejárt dokumentumot.

Több kártya vagy jegy letöltése egyszerre

A Safarival mostantól egyszerre több dokumentumot is hozzáadhatsz a Wallethez ahelyett, hogy egyesével kellene kezelned őket.

Élő szöveg1

Élő szöveg a fotókon

A fotókon megjelenő szövegek mostantól teljes mértékben interaktívak, így olyan műveleteket végezhetsz velük, mint a másolás és beillesztés, a keresés, valamint a fordítás. Az Élő szöveg funkció a Fotókban, a Képernyőfotóban a Gyorsnézetben, a Safariban és a Kamera élő előnézeteiben is működik.

Vizuális definiálás

A fotókon felfelé lapozva vagy a rajtuk található információs gombra koppintva kiemelheted a felismert tárgyakat és helyszíneket. Többet is megtudhatsz a világ népszerű műalkotásairól, látványosságairól, a könyvekről, valamint a természetben található növényekről, virágokról és akár az állatfajtákról.

Spotlight

Részletesebb találatok

Ez a funkció egyetlen részletes találatban összesít minden általad keresett adatot, melyek a kontaktokra, színészekre, zenészekre, filmekre és sorozatokra terjednek ki.

Keresés a Fotókban

A Spotlight a Fotók adatai alapján tud keresni a teljes fotótáradban hely, személyek, jelenetek vagy akár a fotókon szereplő dolgok, például egy kutya vagy egy autó szerint. Ha a keresésben megadod a megfelelő nevet a Kontaktokból, az Üzenetek appban kapott képek között is kereshetsz.

Internetes képkeresés

A Spotlighttal többek között emberekre, állatokra és műemlékekre is rákereshetsz az interneten.

Elérés a zárolási képernyőről

A Spotlight megnyitásához húzd lefelé az ujjad a zárolási képernyőn vagy az Értesítési központban.

Apprészletek a Térképek találataiban

Az Apprészletek funkciót támogató vállalkozások Térképek-találata mellett megjelenik egy műveleti gomb a Spotlightban. Ez a gomb vonatkozhat az étlapra, jegyekre, foglalásokra, időpontokra, elvitelre, rendelésre, kiszállításra, várólistára, műsoridőre, parkolásra, nyitvatartásra vagy díjszabásra is.

Keresési fejlesztések az App Store-ban

Az App Store-ból gyorsan, a Spotlight elhagyása nélkül telepíthetsz appokat.

Fotók

Emlékek: Apple Music

A több száz új szám mellett az Apple Music előfizetői az Apple Music zenetárában elérhető több tízmillió dal bármelyikét is hallgathatják eszközeiken.

Emlékek: daljavaslatok

Az Apple Music szakértői ajánlások, zenei ízlésed, valamint fotóid és videóid tartalma alapján szabja személyre, hogy milyen számokat javasol neked. Olyanokat is ajánlhat, amelyek népszerűek voltak az adott emléked helyén és idejében, amelyeket utazás közben hallgattál, vagy amelyek előadójának koncertjén részt vettél.

Emlékek: emlékmixek

Emlékeidet testre szabhatod az emlékmixekkel, melyeken végiglapozva kipróbálhatod, hogy mely dalok ritmusa illik a legjobban az adott emlékhez.

Emlékek: megújult megjelenés

Az Emlékek megújult külsőt kapott, mely magában foglal intelligens, adaptív címekkel ellátható animált kártyákat, új animációs és áttűnési stílusokat, valamint igazi mozihangulatot teremtő képmontázsokat is.

Emlékek: emlékek megjelenése

A filmművészet ihlette 12 új emlékmegjelenés a fotókat és videókat elemezve hozzájuk illő kontraszt- és színmódosításokat végez, hogy egységes megjelenést és hangulatot kölcsönözzön nekik – ahogyan ez a filmstúdiókban is történik.

Emlékek: interaktív felület

Koppintással megállíthatod a lejátszást, visszaléphetsz az előző fotóra, továbbléphetsz a következőre vagy előreugorhatsz – mindeközben a zene nem áll le, sőt a rendszer a képi effektekhez igazítja az ütemét. Módosíthatod a dalt vagy az emlékmegjelenést, és hozzáadhatsz vagy eltávolíthatsz fotókat valós időben, anélkül, hogy újra kellene renderelni a filmedet.

Emlékek: böngészési nézet

Az emlékek összes tartalmát áttekintheted távoli nézetből, így hozzáadhatsz vagy eltávolíthatsz elemeket, módosíthatod az emlék időtartamát, és az emlék más részeire ugorhatsz.

Emlékek: új emléktípusok

Az emlékek új típusokkal bővültek, melyek között szerepelnek a nemzetközi ünnepek, a gyermekekről szóló emlékek, a trendek és a továbbfejlesztett kisállatos emlékek, melyek külön-külön felismerik a kutyákat és a cicákat.

Emlékek: emlékjavaslatok

Miután megnéztél egy emléket, az Emlékek kapcsolódó emlékeket javasol.

Emlékek: daljavaslatok az eszközödről

Az app a daljavaslatokról közvetlenül az eszközödön dönt, így védve az adataidat.

Neked küldték

Az Önnek oldal Megosztva Önnel szakaszában megnézheted az Üzenetek appban veled megosztott fotókat és videókat. A téged is ábrázoló fotók megjelennek az Összes fotó, a Napok, a Hónapok és az Évek nézetben, valamint a Kiemelt fotók és az Emlékek területen, így a Fotók widgetben is. A fotókat mentheted a könyvtáradba, vagy válaszolhatsz a feladónak az Üzenetek appban.

Több részletet tartalmazó Infó panel

Egy fotón felfelé lapozva vagy az új információs gombra koppintva megtekintheted a fotó adatait, például a kamera, a lencse és a záridő részleteit, a fájlméretet, vagy hogy ki küldte a Megosztva Önnel szakaszban szereplő fotókat az Üzenetek appban. Szerkesztheted a készítés dátumát és helyét is, feliratot adhatsz a képekhez, valamint többet megtudhatsz a Vizuális definiálás által felismert elemekről.

Gyorsabb lett az iCloud-fotókönyvtár kezdeti szinkronizálása

Amikor új eszközre váltasz, az iCloud-fotók gyorsabban szinkronizálódnak, így hamarabb hozzáférhetsz a fotótáradhoz.

Továbbfejlesztett korlátozott hozzáférés a Fotókönyvtáradhoz a külső fejlesztők alkalmazásaiból

A külső alkalmazások egyszerűbb kijelölési folyamatokat kínálhatnak, amikor hozzáférést adsz a Fotók könyvtár bizonyos tartalmaihoz.

Az emberek eredményesebb felismerése

A Személyek album nagyobb eredményességgel ismeri fel az embereket.

Névhozzárendelési folyamat

A Személyek albumban egyszerűbben kijavíthatod a névhozzárendelési hibákat.

Kiválasztási rend a Fotók képválasztójában

A Fotók képválasztójával mostantól tetszőleges sorrendben jelölheted ki a megosztásra szánt fotókat – az Üzenetek appban is.

Ritkább kiemelés

A Kiemelés kevesebbszer lehetőségre koppintva jelezheted a Fotók appnak, hogy kevesebbszer szeretnél látni egy adott dátumot, helyet, ünnepet vagy személyt a Kiemelt fotók között, a Fotók widgetben, az Emlékekben vagy a Könyvtár lapon kiemelve.

Egészség

Egészségügyi adatok megosztása másokkal

Egészségügyi adataidat megoszthatod a számodra fontos személyekkel vagy azokkal, akik ápolnak. Kiválaszthatod, mely adatokat és trendeket osztod meg, például a szíved állapotát, a tevékenységedet, a vitális értékeket, az orvosi azonosítódat, a cikluskövetést és egyebeket.

Értesítések megosztása másokkal

Az egészségügyi adataidhoz hozzáférő személyek megtekinthetik az egészségügyi riasztásaidat, így például a magas pulzusszámra vagy szabálytalan szívritmusra vonatkozó értesítéseket. Emellett a megosztott adatkategóriákban azonosított fontos változások, például a rohamosan csökkenő tevékenység értesítéseit is megoszthatod.

Egészségügyi trendek megosztása az Üzenetek appal

Megtekintheted a veled megosztott egészségügyi adatok trendelemzését, ennek a nézetét megoszthatod az Üzenetekben, így könnyebben indíthatsz beszélgetést az egészségügyi változásokról.

Trendek

Az Egészség app trendelemzésével gyors áttekintést kaphatsz, hogyan teljesít egy adott egészségügyi mutatószám, illetve hogy csökken vagy nő-e az idő függvényében. Beállíthatod, hogy értesítést kapj, ha új trend jelenik meg az egészségügyi adataidban.

Járási egyenletesség

Az iPhone Járási egyenletesség funkciója az első egészségügyi mutató, amely tájékoztat az elesés kockázatáról. Egyénre szabott algoritmusokkal elemzi az egyensúlyodat, erőnlétedet és testtartásodat. Igény szerint értesítést kaphatsz, ha a Járási egyenletesség mutatód alacsony vagy nagyon alacsony. Emellett megtudhatod, hogyan javíthatsz a stabilitásodon szakértők által javasolt gyakorlatokkal.5

Mail

Mail-adatvédelem

A Mail-adatvédelem meggátolja, hogy az e‑mailek feladói információhoz jussanak arról, mit csinálsz a Mail appban. Ha bekapcsolod, elrejti az IP-címedet, így az e-mailek feladói nem tudják összekapcsolni az internetes tevékenységeddel, és a tartózkodási helyedet sem tudják meghatározni. Ráadásul azt sem fogják látni, hogy megnyitottad-e az e-mailjüket.

Adatvédelem

Appok adatvédelmi jelentése

A Beállítások egyik szakaszában megtekintheted, milyen gyakran fértek hozzá az appok a tartózkodási helyedhez, fotóidhoz, kamerádhoz, mikrofonodhoz és kontaktjaidhoz az elmúlt hét napban. Emellett láthatod, hogy mely appok léptek kapcsolatba más doménekkel, és ezt utoljára mikor tették meg. Ez jól kiegészíti az alkalmazások adatvédelmi profilját, így meggyőződhetsz arról, hogy elégedett vagy-e az adatvédelmükkel.6

Biztonságos beillesztés

A fejlesztők engedélyezhetik, hogy egy másik appból illessz be tartalmakat, és csak a te engedélyeddel férhetnek hozzá a kimásolt elemekhez.

Aktuális tartózkodási hely megosztása

A fejlesztők egy testreszabható gombbal engedélyezhetik az appjaikban, hogy megoszd az aktuális tartózkodási helyedet. Ezzel az egyszerű megoldással segíthetnek, hogy csak egy alkalommal kelljen megosztanod, a további hozzáférés engedélyezése nélkül.

Továbbfejlesztett korlátozott hozzáférés a Fotókönyvtáradhoz a külső fejlesztők alkal­mazásaiból

Ha korlátozott hozzáférést adtál meg a Fotókönyvtáradhoz, a külső alkal­mazások egyszerűbb kijelölési módokat ajánlhatnak fel, amikor engedélyezed a hozzáférést bizonyos tartalmakhoz.

Apple ID

Fiók-helyreállítási kontaktok

Kiválaszthatsz egy vagy több olyan megbízható ismerőst fiók-helyreállítási kontaktként, akik segíthetnek átállítani a jelszavad, és újra belépni a fiókodba.

Digitális örökség program

A Digitális örökség program lehetővé teszi, hogy hagyatéki kontaktokat állíts be, akik halálod esetén hozzáférhetnek fiókodhoz és személyes adataidhoz.

iCloud+

iCloud privát átjátszó

Az iCloud privát átjátszó szolgáltatással gyakorlatilag bármilyen hálózathoz biztonságban csatlakozhatsz, és úgy böngészhetsz a Safarival, hogy közben adataid védve vannak. Titkosítja az eszközöd adatforgalmát, így senki nem férhet hozzá illetéktelenül, és nem olvashatja el. Ezután minden kérésed két különálló internetes átjátszón halad át. A rendszert úgy alakítottuk ki, hogy senki – még az Apple sem – tudja felhasználni az IP-címedet, a tartózkodási helyedet és a böngészési tevékenységedet részletes profil készítésére.

Az e-mail-cím elrejtése

Az e-mail-cím elrejtése funkcióval egyedi, véletlenszerű e-mail-címeket hozhatsz létre, amelyek a személyes postafiókodba továbbítják az e-maileket, így a valódi e-mail-címed megosztása nélkül küldhetsz és fogadhatsz leveleket.*

Biztonságos HomeKit-videó

Minden eddiginél több biztonsági kamerát csatlakoztathatsz, így felvételeket készíthetsz, és kielemezheted, valamint megtekintheted őket az Otthon appban. Az iCloud automatikusan a végpontok között titkosított formátumban tárolja a felvételeket, hogy csak te láthasd őket – és persze azok, akiknek megengeded. A felvételek nem foglalják az iCloud-tárhelyedet – tárolásuk része az előfizetésednek.7

Egyéni e-mail-domén

iCloud Mail-címedet egyéni e-mail-doménnel teheted egyedivé, és családtagjaidat is meghívhatod, hogy ugyanazt a domént használjátok iCloud Mail-fiókjaitokban.

Még több újdonság

Kisegítő lehetőségek

Képek felfedezése a VoiceOverrel

A VoiceOver segít részletesebben megismerni a képeken szereplő személyeket, tárgyakat, szövegeket és táblázatokat. Logikus sorrendben, okosan navigálhatsz a receptek és a tápértékjelölések között. Sőt ha egy fotón végighúzod az ujjad, megtudhatod, hogy a rajta szereplő személy hogyan helyezkedik el a többi dologhoz képest.

VoiceOver-képleírások a Korrektúrában

A Korrektúrával a VoiceOver által felolvasható képleírásokat adhatsz meg. A képleírások megmaradnak a megosztáskor is, amiket számos app képes felolvasni iPhone-on, iPaden és Macen.

Hangműveletek a Kapcsolóvezérléshez

A Hangműveletek a Kapcsolóvezérléshez funkcióval egyszerű, szájjal kiadható hangokkal vezérelheted az iPhone-t – például kattogással, pukkanással vagy egy „í” hanggal – nem kell fizikai gombokat, kapcsolókat vagy összetett szóbeli parancsokat használnod.

Háttérhangok

A Háttérhangok funkcióval kiegyensúlyozott, világos vagy sötét zajokat, illetve óceán-, eső- és patakhangokat játszhatsz le folyamatosan a háttérben, hogy a kéretlen külső zajokat elnyomva segítsenek összpontosítani, nyugodtnak maradni vagy pihenni. A hangok elvegyülnek más lejátszott elemekkel és a rendszerhangokkal, vagy mögöttük hallatszanak használat közben.

Apponkénti beállítások

A képernyő és a szövegméret beállításait apponként módosíthatod. Abban az alkalmazásban teheted félkövérré vagy emelheted ki a szöveget, növelheted a kontrasztot, invertálhatod a színeket, vagy épp adhatsz meg színszűrőket, amelyikben csak szeretnéd.

Audiogramok importálása

Papíralapú vagy PDF-formátumú audiogramokat importálhatsz a Beállításokban, így gyorsan testre szabhatod a Fejhallgató alkalmazkodása funkciót, hogy felerősítsd a halk hangokat, és bizonyos frekvenciákat a hallásteszted eredményéhez igazíts.

Nagyító app

A Nagyító már az iOS alapértelmezett appja, így iPhone-odat nagyítóként használhatod, és a körülötted lévő tárgyakra közelíthetsz vele.

Akadálymentesítő kiegészítőkkel ellátott memojik

A Memojik új testreszabási lehetőségekkel – például oxigéncsövekkel, hallásjavító implantátumokkal és fejvédőkkel – bővültek, melyekkel még pontosabban ábrázolhatod magad.

Alkalmazás­könyvtár

A főképernyő oldalainak átrendezése

A főképernyőt személyre szabhatod az oldalak átrendezésével.

App Store

Appokon belüli események

Felfedezheted az appok és játékok aktuális eseményeit – például játékversenyeket, új filmek bemutatóit vagy élő közvetítéseket – közvetlenül az App Store-ból. Az események a Ma, Játékok és Appok lap szerkesztői válogatásaiban és személyre szabott ajánlásai között, valamint a keresési eredményekben és az app termékoldalán jelennek meg.

App Store-widget

A Ma lap történeteit, gyűjteményeit és appon belüli eseményeit közvetlenül a Főképernyőn is megtekintheted.

Apple Pay

Újratervezett Apple Pay fizetési lap

Az Apple Pay újratervezett fizetési lapján az Apple Pay felületének elhagyása nélkül adhatsz meg új kártyákat. A fizetési lapon kuponkódokat is beírhatsz, így pénzt takaríthatsz meg, ha az Apple Payjel fizetsz. A továbbfejlesztett összegző nézet mostantól részletesebb információt nyújt – láthatod például a fizetési elemeket, a kedvezményeket és a részösszegeket is –, így még magabiztosabban vásárolhatsz az Apple Payjel.

Kiterjesztett valóság

RealityKit 2

Az Apple kifejezetten a kiterjesztett valósághoz készített 3D-renderelési, fizikai és térhangmotorjával, a RealityKit 2-vel egyéni shadereket alkalmazhatsz, renderelés utáni effektusokat adhatsz meg, és még magával ragadóbb AR-élményeket készíthetsz.8

Könyvek

Újratervezett keresés

A keresési találatok már gépelés közben megjelennek, a rendszer pedig kijavítja az elgépeléseket. A találatok között népszerű könyvek, hangoskönyvek és műfaji gyűjtemények személyre szabott ajánlásai jelennek meg. És ha azonnal nekilátnál az olvasásnak, a Keresés lapon közvetlenül meg is vásárolhatod a könyveket.

Kamera

Továbbfejlesztett panorámafotózás

Az iPhone 12 és iPhone 12 Pro Panoráma módja továbbfejlesztett geometriai torzítást kapott, emellett a mozgó elemeket és alanyokat is hatékonyabban rögzíti, miközben csökkenti a képen megjelenő zajt és sávosodást.

Ráközelítés a QuickTake-videókban

QuickTake-videók készítése közben az ujjadat felfelé vagy lefelé csúsztatva közelíthetsz és távolíthatsz.9

Autókulcsok

Ultraszélessávú technológia támogatása autókulcsokhoz

Az autódat anélkül nyithatod ki, zárhatod be és indíthatod el, hogy elővennéd az iPhone-odat. Az ultraszélessávú technológia precíz térérzékelése gondoskodik arról, hogy ne zárhasd be véletlenül az iPhone-odat az autódba, illetve ne induljon be a motor, ha a telefon nincs a járműben.4

Távoli, kulcs nélküli nyitásvezérlés

Ha közel vagy a kocsidhoz, a Wallet vezérlőivel bezárhatod vagy kinyithatod az autót, dudálhatsz, beindíthatod a fűtést, és kinyithatod a csomagtartót.4

Szótár

Új szótárak indiai nyelvekhez

Új kétnyelvű indiai szótárak: urdu–angol, tamil–angol, telugu–angol, gudzsaráti–angol.

Új szókincstár és idiómaszótár Kína kontinentális területén

Új, szinonimákat és antonimákat tartalmazó egyszerűsített kínai szókincstár, valamint új idiómaszótár került a rendszerbe.

Új szótárak Hongkongban

Új szótárak: hagyományos kínai–angol kantoni köznyelvi szótár, hagyományos kínai szótár standard mandarin szókinccsel és kantoni kiejtéssel.

Lokátor

Családtagok és barátok tartózkodási helye élőben

A folyamatosan streamelt frissítéseknek köszönhetően mindig pontosan láthatod, merre járnak családtagjaid és barátaid. Így azonnal megállapíthatod, milyen irányba és milyen gyorsan haladnak.

Helymeghatározás kikapcsolt állapotban

Eszközeidet kikapcsolt állapotban is megtalálhatod a Lokátor hálózatán. Így akkor is rálelhetsz az eltűnt eszközre, ha már majdnem lemerült, vagy ha egy tolvaj kikapcsolta.

Helymeghatározás az adatok törlése után

A Lokátor hálózata és az Aktiválási zár funkció a rajta lévő adatok törlése után is képes megtalálni a készüléket. Az üdvözlőképernyő egyértelműen jelzi, ha az eszköz zárolva van, helyzete azonosítható, és továbbra is a tiéd – így senkit nem verhetnek át vele, aki megvenné.

Eltávolodást jelző figyelmeztetések

Ha bekapcsolod az Eltávolodást jelző figyelmeztetéseket, és valamelyik készülékedet, AirTagedet vagy kompatibilis, nem Apple márkájú eszközödet elhagyod, az iPhone-od értesítésekkel jelez, a Lokátor pedig útba igazít a készülékhez.

Lokátor-támogatás az AirPodshoz

A Lokátor hálózatával meghatározhatod az AirPods Pro vagy az AirPods Max hozzávetőleges helyzetét. Így könnyebben a Bluetooth hatótávolságán belülre kerülhetsz, ahonnan már hangot is lejátszhatsz rajtuk.

Lokátor widget

A Lokátor widgettel közvetlenül a főképernyőn követheted a barátaid és személyes tárgyaid helyzetét.

5G

Jobb 5G-kapcsolat

A gyorsabb 5G-kapcsolat további appok és rendszerfelületek használatát teszi még jobbá, többek között az iCloud biztonsági mentéseket és visszaállításokat, az Apple-től és külső felektől származó appokban történő hang- és videostreamelést, a jobb minőségű Apple TV+-tartalmak letöltését, a fotók iCloud-fotókba való szinkronizálását, valamint a gépi tanulási modellek letöltését is.9

Az 5G előnyben részesítése a Wi‑Fi-vel szemben

Az iPhone 12, az iPhone 12 mini, az iPhone 12 Pro és az iPhone 12 Pro Max a gyorsabb és biztonságosabb internethasználat érdekében mostantól automatikusan az 5G-hálózatot részesíti előnyben, ha a csak alkalmanként látogatott hálózatok Wi‑Fi-kapcsolata lassú, vagy ha előfizetéses vagy nem biztonságos hálózatokhoz kapcsolódsz.

Játék

Előzmények és csoportos meghívók a Game Centerben

A többjátékos mód új barátválasztójával átviheted az Üzenetek appból a legutóbbi kontaktokat és csoportokat a Game Center-kompatibilis játékokba.

Barátfelkérések a Game Centerben

A bejövő kéréseket a Game Center barátfelkérési fiókjában láthatod. Játék közben is megnyithatod az App Store-t vagy a Game Center-profilodat.

A játékok legjobb pillanatai

Az Xbox Series X|S Wireless Controller vagy a Sony PS5 DualSense™ Wireless Controller haszná­latakor a megosztógomb lenyomásával mentheted a játék legutóbbi 15 másod­percének videofelvételét.

Game Center-widgetek

A „Játék folytatása” widget minden eszközön megjeleníti a legutóbbi Game Center-játékokat. „A barátai ezzel játszanak” widgettel felfedezheted azokat a játékokat, amelyekkel a barátaid játszanak.

Fókusz játékhoz

A Fókusz játékhoz funkció kiszűri a kéretlen értesítéseket, így zavartalanul elmerülhetsz a játékban.

Otthon

Otthoni kulcsok

iPhone-oddal egy koppintással kinyithatod a HomeKit-kompatibilis ajtókat, és könnyedén bejuthatsz az otthonodba. Az otthoni kulcsok a Wallet appban találhatók más fontos dolgokkal, például a kocsikulcsokkal és hitelkártyákkal együtt.*

Csomagészlelés

A biztonságos HomeKit-videó segítségével a biztonsági kamerák és a kamerás kaputelefonok felismerik a kézbesített csomagokat és értesítést küldenek róluk.7

Inkluzív nyelvhasználat (csak spanyol nyelvhez)

Megszólítás kiválasztása

Eszközödet még személyesebbé teheted, ha a beállítások Nyelv és régió részében kiválasztod, miként hivatkozzon rád a rendszer: nőnemű, hímnemű vagy semlegesnemű névmással.

Billentyűzet

Nagyító a kurzorhoz és a szövegkijelöléshez

A továbbfejlesztett, nagyítóként is működő kurzorral pontosan kiválaszthatod és nagyíthatod a kívánt szöveget.

Vietnámi VNI és VIQR billentyűzet

Mostantól két rendkívül népszerű beviteli mód, a VNI és a VIQR segítségével is gépelhetsz vietnámi nyelven.

Újabb QuickPath-nyelvek

A QuickPath funkciót támogató újabb nyelvek: holland, svéd és vietnámi.

Új billentyűzetkiosztások

További nyelvi lehetőségek az ainu, amhara, asszír, fula (adlam), igbó, navahó, rohingya és tigrinya billentyűzetkiosztással.

Továbbfejlesztett tízbillentyűs kiosztás a kínai pinjinhez

A továbbfejlesztett tízbillentyűs kiosztással gyorsan válthatsz QWERTY-billentyűzetre, könnyebben elérheted a szimbólumokat, és pontosabban gépelhetsz be azonos billentyűkön osztozó szavakat, mivel pontosan kiválaszthatod a kívánt pinjint, nem csak a kifejezés első szótagjához.

Javaslatok kantoni és sanghaji nyelven

Kantoni és sanghaji nyelven is egyszerűbben gépelheted be a szavakat és kifejezéseket az egyszerűsített kínai billentyűzeten.

Intelligens válaszok hindi nyelven

Az Intelligens válaszok funkció már hindi és hindi (latin) nyelven is használható

Billentyűzetalapú diktálás

Diktálás

Az eszközön történő diktálás már több régióban és nyelven érhető el: angol (Ausztrália, Egyesült Államok, Egyesült Királyság, India, Kanada, Szingapúr), arab (Szaúd-Arábia), francia (Franciaország), japán (Japán), jüe (kontinentális Kína), kantoni (Hongkong), koreai (Korea), mandarin (kontinentális Kína, Tajvan), német (Németország), olasz (Olaszország), orosz (Oroszország), spanyol (Egyesült Államok, Mexikó, Spanyolország) és török (Törökország).10

Folyamatos diktálás

Az eszközön történő diktálással tetszőleges hosszúságú szöveget lediktálhatsz szünet nélkül (a korábbi legfeljebb 60 másodperccel szemben).11

Zene12

Térbeli hangzás dinamikus fejkövetéssel

Az AirPods Pro és az AirPods Max Dolby Atmos hangzása még lenyűgözőbb élményt nyújt az Apple dinamikus fejkövetésének köszönhetően.13

Neked küldték

A Zene appban egy helyen tekintheted meg az összes zenét, amit a barátaid megosztottak veled. Amikor pedig a zenék között böngészel, gyorsan visszatérhetsz az Üzenetek appba, ahol folytathatod a beszélgetést.

Fotóemlékek

Az Apple Music segít életre kelteni az emlékeidet. Könyvtáradból vagy katalógusodból választhatsz ki dalokat, amelyekkel tökéletes aláfestő zenét készíthetsz az emlékeidhez, majd meg is oszthatod őket a barátaiddal.

SharePlay

A SharePlayjel valós időben, együtt hallgathattok zenét a FaceTime-hívások közben. Közösen választhattok számokat, a SharePlay lejátszási sorához hozzáadott zenéket bárki megállíthatja, átrendezheti vagy átugorhatja.

Jegyzetek

Címkék

A címkékkel gyorsan és rugalmasan kategorizálhatod és rendszerezheted jegyzeteidet. A jegyzetekbe közvetlenül beleírhatod a címkéket – például #teendők vagy #főzés.

Címkeböngésző

A Címkeböngészőben egy vagy több címkére koppintva gyorsan áttekintheted a velük megjelölt jegyzeteket.

Egyéni intelligens mappák

Az egyéni intelligens mappák auto­ma­ti­ku­san egy helyre gyűjtik a jegyzeteket címkék alapján.

Tevékenység nézet

Megtekintheted, mit adtak hozzá mások a megosztott jegyzetedhez, amíg távol voltál. Az új Tevékenység nézet áttekintést nyújt a jegyzet legutóbbi megtekintése óta történt változásokról, és minden közreműködő tevékenységét napi szintű bontásban összegzi.

Kiemelések

Ujjadat a jegyzet bármely részén jobbra húzva megnézheted, ki módosította a megosztott jegyzetet. Láthatod a szerkesztések dátumát és időpontját, a kiemelt szövegben pedig színkódok jelölik a közreműködőket.

Említések

Az említésekkel a megosztott jegyzetekben és mappákban sokkal közvetlenebb és nagyobb közösségi élmény az együttműködés, ráadásul kontextust is ad a tartalomnak. Csak írd be a @ jelet és a kívánt közreműködő nevét bárhová a jegyzetbe, ha értesíteni szeretnéd a fontos változásokról, és szeretnéd, hogy egyszerűen vissza tudjon térni a jegyzethez.

Gyorsjegyzet: egyszerű elérhetőség

A Jegyzetek appban megtalálhatod és szerkesztheted a Macen és iPaden létrehozott gyorsjegyzeteidet.

Egyéb

Húzás

Mostantól egyik appból a másikba is áthúzhatsz képeket, dokumentumokat és fájlokat.

Jelszavak

Beépített hitelesítő

Ellenőrzőkódokat generálhatsz a biztonságosabb bejelentkezéshez. Ha egy weboldal lehetőséget biztosít a kétlépéses hitelesítésre, közvetlenül a Beállítások Jelszavak szekciójában vagy a Safariban állíthatod be hozzá az ellenőrzőkód-generálást, nem kell külön appot letöltened. Ha beállítottad, a rendszer automatikusan kitölti az ellenőrzőkód mezőt, amikor bejelentkezel az oldalra.

Podcastok

Neked küldték

Az Üzenetek appban megoszthatod kedvenc podcastepizódjaidat, a Hallgatás most lapon pedig minden veled megosztott részt megtalálsz.

Emlékeztetők

Címkék

A címkékkel gyorsan és rugalmasan rendszerezheted az emlékeztetőket. Az emlékeztetőket elláthatod egy vagy több címkével (például #elintéznivalók), így könnyebben megtalálhatod őket az Emlékeztetők-listákban kereséssel és szűréssel.

Címkeböngésző

A Címkeböngészőben egy vagy több címkére koppintva gyorsan áttekintheted a velük megjelölt emlékeztetőket.

Egyéni intelligens listák

Címkék, dátumok, időpontok, helyek, jelölések és fontosság alapján saját intelligens listákat hozhatsz létre, amelyek automatikusan tartalmazzák a számodra legfontosabb emlékeztetőket. Egy vagy több címkét kiválasztva (például #kertészkedés és #elintéznivalók) összevonhatod őket más beállításszűrőkkel is, így még személyre szabottabb listákat készíthetsz.

Befejezett emlékeztetők törlése

Gyorsan elérhető beállításokkal könnyedén törölheted a befejezett emlékeztetőket.

Továbbfejlesztett támogatás természetes nyelvekhez

Bonyolultabb kifejezéseket megadva is készíthetsz emlékeztetőbeállításokat. Ha be szeretnél állítani egy ismétlődő emlékeztetőt, megadhatod például a „Jog every other morning” mondatot.

Kibővített javasolt attribútumok

Emlékeztetők létrehozásakor egyetlen koppintással kiválaszthatsz címkéket, jelöléseket, fontosságot és kontaktokat, akikkel üzenetet váltasz.

Képernyőidő

Képernyőidő API

A fejlesztők a Képernyőidő API-jával még több szülői eszközt támogathatnak a szülői felügyeleti appokban. Az API az adatvédelmet előtérbe helyezve teszi lehetővé a fejlesztőknek az olyan kulcsfontosságú funkciók alkalmazását, mint az alapvető korlátozások és a készüléktevékenység figyelése.

Nyugalmi idő igény szerint

A nyugalmi időt bármikor bekapcsolhatod. A nyugalmi idő alatt csak az általad engedélyezett hívások és appok érhetnek el. A nyugalmi idő megkezdése előtt öt perccel emlékeztetőt kapsz, és a funkció a nap végéig bekapcsolva marad.

Beállítások

Szoftverfrissítések

Az iOS mostantól két szoftverfrissítési verziót is kínálhat a Beállítások appban. Dönthetsz úgy, hogy az új funkciókért és a legteljesebb biztonsági frissítésekért az iOS 15 legújabb verziójára frissítesz, amint megjelenik, vagy maradhatsz az iOS 14 mellett, és telepítheted rá a fontos biztonsági frissítéseket.

Beállítási folyamat

Ideiglenes iCloud-tárhely adataid áthelyezéséhez

Ha új eszközt vásárolsz, mostantól akkor is használhatod az iCloud biztonsági mentést az adataid áthelyezéséhez, ha nincs elegendő tárhelyed. Az iCloud akár három hétig megfelelő méretű tárhelyet biztosít egy ingyenes ideiglenes biztonsági mentéshez. Így automatikusan átviheted az új eszközre minden appodat, adatodat és beállításodat.

Több adat áthozható Android rendszerről

Amikor iOS-re váltasz, már fotóalbumaidat, fájljaidat és mappáidat, valamint a kisegítő lehetőségekhez kapcsolódó beállításaidat is átviheted, hogy még inkább a magadénak érezhesd új iPhone-odat.

Egyszerűbb megtalálni a költöztetéshez szükséges appot

Most minden eddiginél könnyebben beszerezheted a Váltás iOS-re appot. Csak olvasd be a QR-kódot, ami megnyitja a Google Play Áruházat, és már le is töltheted az alkalmazást.

Parancsok

Eszközfüggetlen kezelés

Bármelyik eszközöd parancsait szabadon szerkesztheted és kezelheted iPhone-odon, iPadeden vagy Maceden, mivel a parancsok automatikusan szinkronizálódnak eszközeid között.

Továbbfejlesztett megosztás

A parancsokat a linkekhez hasonlóan nagyon egyszerűen megoszthatod másokkal, valamint le is töltheted őket saját használatra bonyolult biztonsági beállítások kezelése nélkül. Ha te vagy a címzett, a rendszer rákérdez, hogy mely adatokhoz engedélyezed a hozzáférést.

Továbbfejlesztett Parancsszerkesztő

A következő műveletre tett javaslatok segítenek kiegészíteni az épp szerkesztett parancsot.

Fordító

Rendszerszintű fordítás

A szövegeket kijelölve és a Fordítás lehetőséget választva fordíthatod le. Ezután kimásolhatod, mentheted vagy lecserélheted a kijelölt szöveget, illetve megnyithatod a fordítást a Fordító appban. Bizonyos szövegeket akár akkor is lefordíthatsz, ha egy fotón szerepelnek.

Automatikus fordítás

Amikor beszélgetsz valakivel, a mikrofon gomb lenyomása nélkül is lefordíthatod a beszédedet. Az Automatikus fordítás funkció automatikusan észleli, amikor megszólalsz és elhallgatsz, így a beszélgetőpartnered válaszolhat.

A személyes beszélgetésekhez kialakított nézet

Amikor személyesen beszélgetsz valakivel, nézetet válthatsz, és mindketten a saját oldalatokon láthatjátok az elhangzottakat.

Újratervezett beszélgetési nézet

Már az iPhone álló és fekvő helyzetében is kezdhetsz beszélgetést a Beszélgetés lapról. Az újratervezett beszélgetési nézet csevegőbuborékaival könnyebb követni is a társalgást.

Egyszerűbb nyelvválasztás

A kényelmes legördülő menükkel egyszerűsödik a nyelvválasztás.

TV

Neked küldték

Az Apple TV appban már minden sorozatot és filmet megnézhetsz, amit a barátaid és a családtagjaid megosztottak veled az Üzenetekben. Ezeket a Műsoron oldal új, Megosztva Önnel nevű szakaszában találod, a beszélgetést pedig közvetlenül az Apple TV appban is könnyedén folytathatod.

SharePlay

Az Apple TV app gördülékenyen együttműködik az Üzenetek és a FaceTime appal, így kedvenc sorozataidat és filmjeidet együtt nézheted a barátaiddal, miközben szöveges vagy hangüzeneteket váltotok, vagy videohívásban beszélgettek egymással. A SharePlayjel barátaid saját iPhone-jukról, iPadjükről, Macjükről vagy Apple TV-jükről csatlakozhatnak, hogy mindenki együtt élvezhesse a filmezést bárhol, bármikor.

Már a streamelőappokkal is működik Japánban

Az Apple TV app már a Japánban népszerű streamelőappokkal is működik. Csatlakozhatsz a kedvenc appjaidhoz, és a Következők felületen már egy helyen nézheted a kedvenc sorozataidat és filmjeidet onnan, ahol abbahagytad őket. Az Apple TV appal mindegyik szolgáltatásban böngészhetsz, így könnyen felfedezheted az elérhető legjobb tévés tartalmakat.

Hangjegyzetek

Lejátszási sebesség

A Hangjegyzetek felvételeit felgyorsíthatod és le is lassíthatod.

Szünet kihagyása

A Hangjegyzetek app elemzi a hangfelvételeidet, és egyetlen koppintással automatikusan átugorja benne a szüneteket.

Továbbfejlesztett megosztás

A Hangjegyzetekből egyszerre több felvételt is megoszthatsz.

Időjárás

Időjárástérképek

Teljes képernyős időjárástérképeken tekintheted meg a csapadékkal, levegőminőséggel és hőmérséklettel kapcsolatos adatokat. Az animált csapadéktérképek a viharok útvonalát, valamint a közelgő eső és hó intenzitását is jelzik. A levegőminőséget és hőmérsékletet bemutató térképekkel egyszerűen áttekintheted a környezeted időjárását.14

Értesítés a következő órában várható csapadékról

Értesítést kaphatsz, ha hamarosan elered vagy eláll az eső, a hó, a jégeső vagy az ónos eső.15

Új dizájn

A felület mindig az adott hely legfontosabb időjárási adatait jeleníti meg. Új térképmodulokat, frissített tíznapos előrejelzést, valamint új grafikus időjárási adatokat is tartalmaz.

Új animált hátterek

Az animált hátterek mostantól több ezer változatban jelenhetnek meg, melyek pontosabban tükrözik a nap helyzetét, a felhőket és a csapadékot.1

Widgetek

Lokátor widget

A Lokátor widgetjével közvetlenül a főképernyőn követheted a barátaid és személyes tárgyaid helyzetét.

Kontaktok widget

A Kontaktok widgettel a főképernyőről tarthatod a kapcsolatot a családtagjaiddal és barátaiddal. Így elérheted őket a Telefon, az Üzenetek, a FaceTime és a Lokátor appal is. A Családi megosztással további műveleteket is végezhetsz, például jóváhagyhatod a gyerekek vásárlásait és a Képernyőidővel kapcsolatos kéréseit.

Game Center-widgetek

A „Játék folytatása” widget minden eszközön megjeleníti a legutóbb játszott Game Center-játékokat. „A barátai ezzel játszanak” widgettel felfedezheted azokat a játékokat, amelyekkel barátaid játszanak.

App Store widget

A Ma lap történeteit, gyűjteményeit és appon belüli eseményeit közvetlenül a főképernyőn is megtekintheted.

Alvás widget

Az Alvás widgettel megtekintheted az alvással kapcsolatos adataidat, és áttekintheted az alvási ütemezésedet.

Mail widget

A Mail widget használatával egyszerűen rápillanthatsz a legutóbb érkezett e-mailjeidre, és gyorsan hozzáférhetsz egy postafiókodhoz.

Alapértelmezett widgetek

Amikor frissítesz az új rendszerre, új alapértelmezett elrendezéssel találkozhatsz, melyben intelligens paklikba rendezve jelennek meg a leggyakrabban használt appok widgetjei.

Intelligens widgetjavaslatok

Az általad használt appokhoz tartozó widgetjavaslatok a közelmúltbeli tevékenységeid alapján automatikusan, a megfelelő időben megjelennek az intelligens pakliban. A widgetet egyszerűen hozzáadhatod a paklihoz, így mindig kéznél lesz, amikor szükséged van rá.

Az intelligens paklik átrendezése

Az új vezérlőkkel egyszerűen átrendezheted a főképernyőn az Intelligens paklik widgetjeit.